Ромите ще носят кръвни проби на ръка в РИОКОЗ
Ромите ще носят кръвни проби на ръка в РИОКОЗ / netinfo

Родителите на болните от Столипиново и Шекер махала сами ще носят кръвните проби на децата си в лабораторията на РИОКОЗ Пловдив. Такова устно указание от санитарната агенция са получили общопрактикуващите лекари в двата ромски квартала заради предстоящата имунизация.

“Разпореждането е в драстично нарушение на съществуващата наредба за пренасяне на биопродукти”, алармираха джипита от Столипиново. В квартала има над 7000 деца и на един лекар се падат средно по около 500 проби. Джипитата имат срок от 24 часа да изготвят списъци на всички деца от 2 до 18 години, преболедували, контактни и бременни.

След като ги предоставят в санитарната агенцията, трябва да получат покани за вземане на кръвни проби, които лично да връчат на родителите на децата. По думите на лекарите това е непосилна задача, която не е тяхно задължение и означава да изоставят обслужването на останалите си пациенти.

“В чл.7 от наредбата за имунизации в Република България е упоменато, че препоръчителните ваксинации се извършват в имунизационните кабинети на РИОКОЗ. В текста е казано, че за работа с биопродукти се взема и такса от два лева. Не е ясно кой ще осигури консумативи и дали изобщо ромите ще занесат пробите на посоченото място, посочиха лекарите.

Крайният срок за вземане на кръв преди имунизацията срещу хепатит “А” е 6 септември, което не само е неизпълнимо, но и крайно опасно в този вариант, казаха още лекарите