/ iStock/Getty Images
Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина чрез поемането на дългосрочен общински дълг от Фонда за устойчиво градско развитие в размер на 4.47 млн. лв.

Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Дондуковата градина е първата градска градина под тепетата, тя е връстник на Третата българска държава, а от 1880 г. лично Люсиен Шевалас се грижи за нейното облагородяване, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Делегация от Юнеско идва на тридневно посещение у нас

Той припомни, че инициатор за създаването ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и днес. През 1992 г. градината е обявена за паметник на парковото изкуство.

Проектът за реконструкцията ѝ е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и има избран изпълнител. Предвидени са цялостна подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на две нови детски площадки за безопасна игра на най-малките, създаване на водно огледало, увеличаване на зелените площи чрез намаляване на габаритите на алеите.

"Планира се и възстановяване на съществуващата беседка, която ще има връзка към Природонаучния музей и ще се използва в бъдеще за различни лекционни и образователни процеси на деца и възрастни", посочи Стаменов. 

Средствата за реконструкцията на парка се прехвърлят от проекта за пробива до Водната палата, който не бе реализиран.
Ирина Шопова, БТА