Яжте само на хладно съветват специалистите
Яжте само на хладно съветват специалистите / netinfo



Приемът на храна не трябва да става в условията на прегряващ микроклимат, а когато прегряването е ниско да става само сутрин или вечер, съветват специалисти от РИОКОЗ в Пазарджик. По този начин се създават условия за по-пълно усвояване на храната.

Продължителният период от горещи дни поставя на изпитание човешкия организъм. Големите загуби на течности, поради повишеното потоотделяне, нарушават водно-солевия обмен, а прегряващият микроклимат води до хипертермия. Намалява тонусът на централната нервна система, което се отразява върху вниманието и координацията.

Поради изброените причини е необходимо да се поемат повече от обичайните количества течности, дневно от 2 до 4 литра.
Препоръчителни са охладените напитки – плодови, витаминизирани, богати на микроелементи, както и тонизиращите – чай и кафе.
За компенсиране на загубите от сол да се приемат подсолени до 1% с готварска сол напитки – айран, таратор и да се осигури достатъчен внос на витамини – А, В1, В2, С и т.н.
Храните трябва да са с високо белтъчно съдържание /дневно от 140 до 150 грама/, предимно нетлъсти меса, като е препоръчително мазнините да са от растителен произход.
Задължително е да се ядат повече сурови плодове и зеленчуци.

Високите температури оказват неблагоприятно въздействие върху дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната системи. Този комплекс от симптоми е познат като питейна болест.