Пускат на концесия покривите на училища и детски градини
Пускат на концесия покривите на училища и детски градини / sxc.hu

 

Покривите на няколко общински училища и детски градини може да бъдат дадени на концесия, съобщи кметът Иван Тотев. Имаме предложения от няколко фирми, които се занимават с производство на ток от фотоволтаични и солрани панели, обясни той.

Ако се стигне до подписване на договори, общината ще получава 10% от произведения ток, а останалото ще бъде за съответната фирма. Концесиите ще бъдат за по 25 години, а в момента се прави обследване на покривите на учебните и детски заведения, за да се види кои са подходящи за целта.

Преди близо месец китайска и италианска фирма – производители на соларни панели, обявиха готовност да дарят „зелена енергия” на няколко училища и детски градини в града. Идеята е първоначално със соларни инсталации да бъдат снабдени до 6 училища и детски градини. На покривите ще бъдат поставени от 3 до 5 киловата конструкции, които ще се ползват безвъзмездно 20 години. Допълнително се предвижда обучение на децата и учениците за възобновяемите енергийни източници и това как да пазят земята.