Проверяват за вредни лъчения клетките на GSM-операторите
Проверяват за вредни лъчения клетките на GSM-операторите / netinfo
Общината и Общинският съвет ще поискат демонтиране на антените на мобилните оператори, БТК и други компании, които позват излъчватели със силно електромагнитно поле, ако не са спазени хигиенно-защитните зони за отстояние от жилищни помещения. Това огласиха днес председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев и заместник-кметът по обществения ред и сигурност Димитър Цветков. Повод за тези действия на местната власт са жалби на граждани за влошено здравословно състояние вследствие на лъченията.

Кюмюрджиев посочи, че Наредба №9 на Министерство на здравеопазването задължава ползвателите на подобни съоражения да представят сертификат за замервания, че излъчванията на предавателите са в пределно допустимите норми. Нормативната уредба задължава компаниите и да информират Общинския съвет за границите на защитните зони около антените и клетките, предписани им от Националния център по обществено здраве – София. Това до момента не е правено.

Председателят на Общинският съвет е изпратил до БТК и мобилните оператори писма с искане до 20 май да представят сертификатите за безвредност на техните съоражения и границите на защитните зони. Местната власт обаче няма правомощия да демонтира антените и клетките в случаите на нарушения. Ще спазим задължението на Общинския съвет да информираме гражданите чрез медиите и чрез списъци за съораженията по районните кметства, каза Кюмюрджиев. Ако нарушителите не демонтират доброволно клетките, които застрашават с наднормено лъчение зравето на пловдивчани, местната власт ще поиска принудителното им преместване от компетентните органи.