Проверки по пазарите
Проверки по пазарите / netinfo
НАП ще проверява земеделски производители, които търгуват на пазарите в Пловдив, за съответствие между размера на декларираните обработваеми площи и видовете и количествата зеленчуци и плодове, които продават, съобщават от териториалната дирекция. Инспекторите от сектор “Оперативна дейност” са проверили 14 регистрирани земеделски производители на Четвъртък пазара, които според наредба на финансовото министерство не са задължени да издават касови бележки. В случай, че при последващите проверки на място бъдат установени несъответствия между размера на регистрираните площи и вида на произвежданата продукция, нарушителите ще бъдат санкционирани за упражняване на нерегламентирана дейност. Управителката на “Общински пазари” Лилия Янкулова поясни, че за получаване на маса производителите представят бележка от кмета на населеното място, където отглеждат плодове и зеленчуци, заверена от Областна дирекция “Земеделие и гори”. Общинското предприятие обаче няма правомощия да проверява достоверността на тези документи, затова често търговци се регистрират като земеделски производители, за да не плащат данъци.

Пет нарушения, свързани с укриване на обороти, са констатирали инспекторите от НАП при проверката на Четвъртък пазара. Без касов апарат са засечени двама от проверените 11 търговци, други трима не са издавали касови бележки, въпреки наличието на фискално устройство.

Управителката на “Общински пазари” Лилия Янкулова заяви, че по нейна покана наскоро е имало масирани проверки и на кантарите по пазарите и 20 търговци са получили задължителни предписания да поставят нови везни заради неточно мерене на ползваните в момента. Проверка на РИОКОЗ пък е констатирала продажби на некачествена продукция.