Иво Христов
Иво Христов / netinfo
Защо в Закона за публичните финанси не е предвиден механизъм за отпускане на средства за културни проекти, попита в интервю за Дарик радио водачът на листата на „БСП за България“ в Пловдив-град проф. Иво Христов. Той зададе и следния риторичен въпрос към авторите на закона: „Завчера ли разбрахте, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата?“ Как противоречието в нормативната уредба може да бъде изчистено, трябва да бъда попитан не аз, а онези, които са взели законодателните решения, категоричен беше социологът.

Според Христов образователната система е пресечна точка на останалите системи в държавата. Той изреди няколко приоритета, които трябва да се имат предвид при реформа във висшето образование. Първият от тях е належащата оптимизация в образователната структура. Трябва да се направи и чисто съдържателна промяна в учебните програми, каза още той. По думите му е необходимо държавата да се завърне в този сектор и да участва с финансиране на приоритетни направления, а кои са тези направления, е въпрос на много сериозна национална експертна дискусия.

Трябва внимателно да се изследва и връзката между образованието и пазара на труда, каза още кандидатът за народен представител. Да се проверят нуждите на бизнеса и дали той наистина има необходимост от висшисти или по-скоро от средни технически кадри, подчерта Иво Христов.

Водачът на листата на „БСП за България“ отбеляза, че не се притеснява, че не е пловдивски гражданин. Аз преподавам от 2006 г. в Пловдивския университет, свързан съм емоционално с този град и малко или много се чувствам пловдивчанин, допълни Христов.

Цялото интервю може да чуете в сайта darikradio.bg