Причиняват ли ГМО-храните онкологични заболявания?
Причиняват ли ГМО-храните онкологични заболявания? / Дарик архив
Причиняват ли ГМО-храните онкологични заболявания?
90938
Причиняват ли ГМО-храните онкологични заболявания?
  • Причиняват ли ГМО-храните онкологични заболявания?

От всички проведени научни изследвания за въздействието на генномодифицираните организми няма нито едно, което да даде убедително доказателство, че ГМО могат да се смятат за безвредни. Това заяви в интервю за Дарик специалистът по хранене и диететика Михаил Христов.

Ако човек иска да се предпази от употребата на храни със съдържание на ГМО, което става все по-трудно и на практика почти невъзможно, трябва да внимава в няколко отношения. Преди всичко потребителят трябва да бъде информиран, за да направи своя интелигентен избор.

Определиха ефекта на генномодифицираните култури върху околната среда

Културите, които са т.нар. ГМО – първо поколение, са соя, царевица, рапица и памук. Второто поколение са картофът и доматът. Немалка част от елдата, люцерната и хавайската папая също съдържат ГМО.

Деликатен е въпросът с т.нар. „скрито ГМО“, което е съставка (или съставки) от дадена храна – модифицирана скорбяла, соев лецитин, царевично нишесте, соев изолат, мононатриев глутамат, аспартам и много други.

Важна е информацията на етикета. В Европейския съюз, ако даден продукт съдържа под 1% ГМО, производителят не е длъжен да го обявява.

Биопродуктите и биохраните не съдържат ГМО. Това важи и за месото. Рибата, която се отглежда във ферма, почти винаги е хранена с фуражни смески, които съдържат ГМО.

Чиста от генномодифицирани организми е дивата риба, най-сигурно е, ако е морска или океанска. Месото трябва да е от домашно животно или отглеждано на свободна паша.

Има биоферми за свине, птици и едър рогат добитък, които са по-популярни в западните страни на Европа.

Какво трябва да знаем за генномодифицираните храни?

Страничните ефекти от прекомерната употреба на ГМО храни са многостранни и многофакторни, каза още Михаил Христов. Един от тях е компрометиране на имунната система.

Възможна е появата на различни видове алергии, мутагенно и онкологично въздействие, натрупване на токсини, стерилитет при човека, стерилитет и смърт при животните.

Опасен е рекомбинантният волски растежен хормон, който се прилага за повишаване на млеконадоя. Продуктите, които го съдържат, се явяват едни от най-мощните фактори за рак на простатата при мъжете и рак на гърдата при жените.

Чуйте повече и от прикаченото аудио.