От всички проведени научни изследвания за въздействието на генномодифицираните организми няма нито едно, което да даде убедително доказателство, че ГМО могат да се смятат за безвредни. Това заяви в интервю за Дарик специалистът по хранене и диететика Михаил Христов.
Ако човек иска да се предпази от употребата на храни със съдържание на ГМО, което става все по-трудно и на практика почти невъзможно, трябва да внимава в няколко отношения. Преди всичко потребителят трябва да бъде информиран, за да направи своя интелигентен избор.
Определиха ефекта на генномодифицираните култури върху околната среда
Културите, които са т.нар. ГМО – първо поколение, са соя, царевица, рапица и памук. Второто поколение са картофът и доматът. Немалка част от елдата, люцерната и хавайската папая също съдържат ГМО.
Деликатен е въпросът с т.нар. „скрито ГМО“, което е съставка (или съставки) от дадена храна – модифицирана скорбяла, соев лецитин, царевично нишесте, соев изолат, мононатриев глутамат, аспартам и много други.
Важна е информацията на етикета. В Европейския съюз, ако даден продукт съдържа под 1% ГМО, производителят не е длъжен да го обявява.
Биопродуктите и биохраните не съдържат ГМО. Това важи и за месото. Рибата, която се отглежда във ферма, почти винаги е хранена с фуражни смески, които съдържат ГМО.
Чиста от генномодифицирани организми е дивата риба, най-сигурно е, ако е морска или океанска. Месото трябва да е от домашно животно или отглеждано на свободна паша.
Има биоферми за свине, птици и едър рогат добитък, които са по-популярни в западните страни на Европа.
Какво трябва да знаем за генномодифицираните храни?
Страничните ефекти от прекомерната употреба на ГМО храни са многостранни и многофакторни, каза още Михаил Христов. Един от тях е компрометиране на имунната система.
Възможна е появата на различни видове алергии, мутагенно и онкологично въздействие, натрупване на токсини, стерилитет при човека, стерилитет и смърт при животните.
Опасен е рекомбинантният волски растежен хормон, който се прилага за повишаване на млеконадоя. Продуктите, които го съдържат, се явяват едни от най-мощните фактори за рак на простатата при мъжете и рак на гърдата при жените.
Чуйте повече и от прикаченото аудио.