Премълчано - разказано
Премълчано - разказано / netinfo
Проектът „Премълчаното разказано - пътуваща сцена” ще бъде официално открит днес от 19:00 ч. на сцената на Драматичен театър Пловдив (Зум зона). Той е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Ще бъде представен спектакълът ,,ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО”, чието име носи и проекта.

Спектакълът е създаден като артистична проява в битката срещу насилието върху/над жени. В него  са  използвани интервюта на  три жертви на насилието от различна възраст, социален статус и професии, които споделят своите реални преживявания. „Книжни топчета в косата“, „ Кука и ножица”, „Дървото зад ъгъла” са три житейски истории, които са обединени от премълчаното и възможността то да бъде разказано.

Зрителят ще има възможност да види и чуе един деликатен и чувствен разказ, поднесен на език, който помага проблемът ,,домашно насилие” да бъде разбран отвъд криминалните факти и болезнените признания. Историите на тези жени са белязани не само от дълбока тъга, несподелена емоция и физическа болка, но и със силата на духа. Фактите изнесени в тези истински истории вероятно не са достатъчни, за да се намеси прокуратурата, но са достатъчни, за да бележат живота на всяка една от тях завинаги... В желанието си да продължат напред, жените често намират сила да  танцуват, а ако се успокоят дори пеят красиво.  А  сълзите - появяват се за кратко и биват изтрити от лицето бързо, за да не безпокоят никого…

Премълчано - разказано
netinfo

„Премълчаното разказано“ е авторски спектакъл на доц. Възкресия Вихърова – режисьор, проф. Десислава Бошнакова - преподаватели в НБУ и актрисите - Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гевренова, Яна Грозданова със специалното участие на гост - актьора Алексей Кожухаров. 

Спектакълът има за мисия да изследва, с помощта на различни интердисциплинарни форми на изкуство и образование, механизмите за поява и проява на насилие, взаимозависимостта жертва – насилник, нагласите на обществото и отделната личност да говори открито по проблема - без срам, предразсъдъци, предубеждения и спекулации.

Като част от проекта преди дни се проведе и практически семинар, осъществен с партньорството на ПУ „Паисий Хилендарски“ на тема: „Историята и нейния разказвач, като обект и субект на проучване в документалния театър“.