/ пресцентър, Министерство на отбраната
Българският военен контингент, който участва в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“, ще бъде посрещнат с церемония в Карлово.

Церемония по тържественото посрещане на българския военен контингент ще се проведе на 19 декември в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Добромир Тотев - началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, бригаден генерал Христо Ганецовски - заместник-командир на Съвместното командване на силите, генерал-майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски и бригаден генерал Маргарит Михайлов - командир на 61-ва механизирана бригада. Военнослужещи от контингента ще бъдат отличени със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски.

В състава на българския военен контингент, който участва в операцията на ЕС „Алтеа“ като междинен резерв в многонационалния батальон на EUFOR в база „Бутмир“, Сараево, са включени военнослужещи от 61-ва механизирана бригада - Карлово и 110-ти логистичен полк - Пловдив от Сухопътните войски, от Съвместното командване на силите и служба „Военна полиция“.

Помощник-национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент е подполковник Пламен Стефанов, а командир на механизираната рота капитан Александър Солаков.

Контингентът участва в мисията на ЕС „Алтеа“ от 1 август до 15 декември 2023 г. В този период военнослужещите изпълниха успешно 282 задачи по провеждане на механизирани и пеши патрули на територията на Република Босна и Херцеговина, осигуряване защита на силите в база „Бутмир”, Сараево, поддържане на сили с висока степен на готовност, проверка на хеликоптерни площадки, складове за въоръжение и боеприпаси, заемане на временни наблюдателни постове за следене на обстановката в района на вътрешната междуетническа граница на територията на страната, и др.
БГНЕС