Поискаха оставката на новия областен управител на Пазарджик
Поискаха оставката на новия областен управител на Пазарджик / dariknews.bg/ архив

Новият областен управител на Пазарджик Иван Йорданов встъпи в длъжност и от днес оглавява администрацията. На символичната церемония по предаването на властта областният управител потвърди, че е назначен от квотата на ДПС, но не членува в политическа партия.

Нямам политическо поръчение и не съм поемал политически ангажименти, заяви Йорданов, който обаче не отговори на въпросите, свързани с неговата номинация към премиера и Министерския съвет.

Йорданов обеща областната администрация да е максимално отворена към хората и призова гражданите да отстояват правата си и да се обръщат към него със сигнали по всички въпроси от неговата компетентност.

„Хората искат да видят честни политици, които не крадат и не ги мамят. Аз нямам опит в това и не съм дошъл тук затова, дошъл съм да работя", заяви още новият областен управител. „Необходимо е протестите да затихнат и да се даде шанс на правителството да започне да работи. Нови избори, проведени при сегашната нормативна уредба, ще възпроизведат с малки разлики това, което е в момента", каза още Йорданов.

ВМРО ще настоява областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, избран от квотата на ДПС, да подаде оставка. Това заяви на пресконференция общинският председател на войводите Даниела Гаджева. От ВМРО изразиха острото си несъгласие с назначаването на областен управител и призоваха гражданите да протестират пред сградата на Областна администрация всяка сутрин от 8.30 часа.

Няма да позволим ДПС да бъде основен регулатор на политиката в страната, обяви още Гаджева. Тя обясни позицията на ВМРО, че актът по назначението на Йорданов за областен е неморален, защото същият е бил юрист към Община Пазарджик и е бил неин представител в знакови дела в осъществени сделки, а в същото време сега трябва да бъде коректив на актове на Пазарджишка община. Това според общинския координатор означава, че ще има контрол върху всички други общини в региона, но не и спрямо пазарджишка. Даниела Гаджева допълни, че олигархическият кръг се затваря в Пазарджик, и това ще породи съмнения във всяко едно действие на областна администрация.

ВМРО обявиха позицията си за непризнаване на държавните представители в регионите с назначени областни управители от квотата на ДПС. От политическата структура призоваха гражданите да не се обръщат за съдействие от областна администрация, защото тя е ръководена от човек, който няма да защитава техните права.

Промяна на изборния кодекс, оставка на правителството и свикване на Велико народно събрание. Това са основните искания на ВМРО, които те ще отстояват в протестите в цялата страна.