/ Пловдив 2019/Росина Пенчева
В Пловдив беше открит днес възпоменателен монумент на Берлинската стена по повод 30-та годишнина от падането на стената и във връзка с домакинството – Европейска столица на културата. В церемонията участваха президентът Петър Стоянов (1997-2002), кметът Здравко Димитров и немският посланик Кристоф Айххорн.

Пловдив 2019/Росина Пенчева

Президентът на Германия: Пловдив не е само град на култура, но и на икономика (СНИМКИ)
 
 „Виждал съм стената в онези години, преди да падне. За една нощ е построено едно огромно съоръжение, за да раздели едни от други роднини, приятели, сънародници“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му със стената си е отишла една епоха на разделение и противопоставяне, за която мнозина сега не искат да си спомнят.

Пловдив 2019/Росина Пенчева

Поставят парче от Берлинската стена в Пловдив
 
"Години наред у нас беше втълпявано, че комунизмът е монолитна система, която никога няма да падне. Но се оказа, че системата, която е основана на свобода, на човешки права и на демокрация, макар и да изглежда крехка като тръстика, устоява на всичко, дори и на сибирските ветрове“, заяви президентът Петър Стоянов. Според него този мемориален знак трябва да напомня и след 30, а може и след 300 години какво е преживяла през 20 век Европа по времето на комунизма и това никога да не се повтаря.

Пловдив 2019/Росина Пенчева

„За мен е важно, всички ние в Европа, и българи, и германци, какво всъщност ни държи заедно и това е думата „свобода“ и тя ще бъде документирана от този монумент, който днес откриваме“, заяви немският посланик Н. Пр. Кристоф Айххорн при откриването.
 

Пловдив 2019/Росина Пенчева

Припомняме, че парчето бетон е специално изрисувано от знаковия артист Тиери Ноар и по-рано през януари то бе част от изложбата „Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“  Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.

Пловдив 2019/Росина Пенчева

Хиляди хора се очакват за откриващото събитие на Пловдив като Европейска столица на културата
 
Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа. 

Пловдив 2019/Росина Пенчева