Осъдиха 15-годишен за кражбата на скъпо возило
Осъдиха 15-годишен за кражбата на скъпо возило / freeimages.com

15-годишен тийнейджър от Девин бе осъден на осем месеца пробация, след като за пореден път бе уличен в кражба на автомобил. Присъдата му е издадена от Районен съд – Девин, след по незабавно производство на Районна прокуратура-Девин. Момчето е признато за виновен за това, че на 23 ноември тази година към 20,30 часа отнема лек автомобил „Мерцедес S 320“, с чужд регистрационен номер, от паркинг пред хотел в Девин. Ключовете за автомобила са взети без знанието и съгласието на собственика, който е от Перущица. Ученикът е управлявал автомобила няколко часа и призори – към 5,30 ч., е забелязан от дежурен полицейски патрул в Девин. Подаден е сигнал за спиране, на който младежът не се е подчинил и продължил да управлява колата. Малко по-късно автомобилът е открит, паркиран пред дома на приятел на собственика.

Като непълнолетен младежът е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Той е признал вината си“, твърдят от държавното обвинение.

15-годишният ще изтърпява две пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца при периодичност на полагане на подписите два пъти седмично, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок. Съдебното производство е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като момчето е признава всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт“, се казва в съобщението на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Това е втората издадена присъда на тийнейджъра от девинския съд. Тази есен той бе осъден и на порицание, след като бе хванат в момент, в който се е опитвал да подкара „Ауди“ в Девин. Според криминалисти, макар и на 15 години, младежът вече има сериозно досие, в опитите си за кражба на коли, като те надхвърлят пет.