Онкото става болница, психодиспансерът – Център за психично здраве
Онкото става болница, психодиспансерът – Център за психично здраве / Dariknews.bg
Онкото става болница, психодиспансерът – Център за психично здраве
24401
Онкото става болница, психодиспансерът – Център за психично здраве
  • Онкото става болница, психодиспансерът – Център за психично здраве

Психодиспансерът става Център за психично здраве, а Онкодиспансерът - Онкологична болница. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които ще се гласуват в началото на следващата година, каза директорът на РЦЗ д-р Георги Божиков. Според тези промени диспансерите ще изчезнат като самостоятелни лечбни единици и или ще станат специализирани болници, или ще останат отделения към големи лечебници, обясни той. Целта е да се осигури финансирането на част от дейностите, които сега не се заплащат, уточни д-р Божиков. За преструктурирането на лечебните заведения България ще бъде подпомогната от Световната банка.

Ако промените се приемат, в Онкологичната болница ще се правят всички оперативни интервенции и лъчетерапии, а химиотерапиите ще се извършват в различните отделения на по-малките болници в съответния регион, разясни шефът на РЦЗ.

Той анонсира, че още в началото на 2010-та започва обсъждане на нова здравна карта. Тя ще се базира на старата, която не е приета в този вид, но ще бъде коригирана и актуализирана, коментира д-р Божиков. Картата ще бъде консенсусен документ. Тя ще се дискутира от представители на Министерството на здравеопазването, на РЦЗ, РЗОК, РИОКОЗ, на Областна и общинска администрации и на лечебните заведения за болнична помощ. /Чуйте прикачения звуков файл/