Омбудсманът кани на среща протестиращите

Омбудсманът кани на среща протестиращите
Омбудсманът кани на среща протестиращите / dariknews.bg

Готов съм да канализирам исканията на протестиращите срещу енергоразпределителните дружества и заедно с екип специалисти да обсъдим как могат да се изпълнят. Това заяви омбудсманът на Пловдив Димитър Атанасов в предаването „Коментирай трудно" на Дарик радио. Той добави, че централата на обществения посредник е отворена за среща с всички лидери на протестите и той е готов да им предостави база за среща със специалисти.

Основните оплаквания срещу ЕВН са срещу инкасатори, които са надписвали сметки, а има и случай, при който техник е свързал неправилно електромер, което принудило мъж да плаща тока на съседа си, добави омбудсманът. Има множество сигнали и срещу Топлофикация. Когато общественият посредник получи такива сигнали той ги насочва или към съответното дружество, или към Комисията за защита на потребителите, каза Атанасов.

Национализирането на енергоразпределителните дружества не е възможно, но ако стане, ще е в голям ущърб на държавата, каза Атанасов. Според него решението е да се либерализира пазарът, но това може да стане едва след няколко години.

Той съобщи, че в офиса му постоянно се приемат жалби на граждани. През 2012-а година сме получили 560 оплаквания, повечето от които за сметките за ток, мобилните оператори и незаконно строителство, каза още Атанасов. По думите му хората се оплакват основно от надписване на сметки и неправилно свързани електромери. Гражданите са подали и множество сигнали срещу работата на местната администрация и районните кметства за неуважително отношение, мудност в работата и неправилно написани актове.