Обвиниха полицаите в насилие при протеста на гейовете в Пазарджик
Обвиниха полицаите в насилие при протеста на гейовете в Пазарджик / Dariknews.bg

Жалба за полицейски произвол при протеста на гейовете в Пазарджик са внесли родителите на непълнолетното момче и част от останалите 7 арестувани. В нея се твърди, че униформените са упражнили неоправдано насилие и са нарушили гражданските им права.

В отговор на обвиненията, от Областната дирекция на полицията разпространиха официална позиция по казуса. В нея се посочва, че служителите на полицейското управление са използвали физическа сила и помощни средства единствено и само при задържането на лицата, опитали на два пъти да пробият охранителния кордон и да предизвикат сбиване. Близките на арестуваните са имали възможност да се запознаят с физическото им състояние и предприетите действия от страна на органите на реда, обясняват още от пресцентъра на дирекцията.

Представители на младежката организация "Лесбийки, гейове, би- и трансексуални-действие" организираха мирен протест в Пазарджик срещу приетата Наредба за обществения ред на местната община миналата събота. Още в началото на стачката се стигна до физически сблъсък заради група момчета с бръснати глави и черни дрехи. 8 от тях бяха закопчани с белезници от униформените, които бяха ръководени лично от шефа на пазарджишката полиция комисар Стоян Стоянов.