Общината реже пари за фирма на бивш зам.-кмет
Общината реже пари за фирма на бивш зам.-кмет / netinfo
Общината спира плащането на средно 20000 лева на месец за извозване на инфилтратната вода от сметището в Цалапица до пречиствателната станция на Пловдив, считано от 1 август. Такава заповед е издал кметът Славчо Атанасов, научи Дарик. Парите се превеждаха на оператора на сметището ”Водстрой”, която е собственост на бившия заместник –кмет по стопанските дейности Атанас Славов.

Причините за спирането на плащанията са икономия на средства и съмнения за количествата, които се отчитат – средно по 100 тона отпадна вода на ден, призна главният еколог на общината Христо Минков. Той обясни, че ще се експериментира с повторното използване на инфилтрата за оросяване на боклуците в котлованите, за да бъдат намалени огромните количества вода, които се возят до Пречиствателната. До седмица предстои и монтиране на водомери на басейна, от който се изпомпва инфилтрата, каза Минков. Той е разпоредил цистерните с отпадната вода да се теглят освен на входа на Пречиствателна станция и на изхода на депото в Цалапица.

Няма никакви злоупотреби, всичко минава през кантара на Пречиствателната, а извозването до там е по изрично предписание на РИОСВ, коментира пред Дарик бившият заместник-кмет Атанас Славов. Той добави, че и до момента част от водата се е ползвала за повторно оросяване и за пречистване се е извозвало само толкова, колкото басейнът да не прелее. От парите, които “Водстрой” получаваше досега от общината, около 8000 левa сме плащали на Пречиствателна станция, каза Славов. Фирмата му щяла изпълни всяко разпореждане на общината, но към момента заповедта на кмета още не е получена.