Носителят на Вазовата награда няма да я получи лично
Носителят на Вазовата награда няма да я получи лично / снимка: radio.dariknews.bg

За първи път носителят на Вазовата литературна награда няма я да получи лично и няма да засади иглолистно дръвче в центъра на Сопот тази вечер. Причината е, че лауреатът на престижното отличие за 2014 година – Георги Господинов, има здравословен проблем и не може да пристигне в Сопот. „Писателят от  доста време живее и работи в Швейцария, където подготвя поредната си творба. Въпреки усилията ни той не може да дойде сега“, коментира пред Дарик кметът на община Сопот Веселин Личев.

От името на лауреата тазгодишната Вазова награда ще получат редакторите му от известна издателска къща.  Кметът Личев ще им връчи грамотата, решението на комисията за избор на носителя на наградата и бронзовия бюст на Вазов. Паричната награда ще бъде преведена на Георги Господинов по банков път, уточниха от общината.

Днес е кулминацията на едноседмичните тържества, с които Сопот - родният град на Вазов, чества 164-та годишнина от рождението му. Тази година празникът е посветен на 120-та годишнина от първото самостоятелно издание на „Под игото“. По този повод в къщата музей на писателя е подредена експозиция с оригинални издания на Вазови книги, осигурени с помощта на Столичната библиотека.

 

Честването на 164-та годишнина от рождението на Иван Вазов ще завърши с пиесата „Албена“ на Йовков, представена на сцената на сопотското читалище, и празнична заря на площада.