Нелегален цех за олио в Белодробна болница
Нелегален цех за олио в Белодробна болница / netinfo
Съдебен изпълнител ще разпродава имуществото на фирма, нелегално бутилирала олио в продължение на 7 години в двора на Белодробна болница, съобщи за Дарик радио директорът на здравното заведение Георги Благоев. С парите ще бъдат погасени неплатените наеми на фирмата, наливала маслото при съмнителни хигиенни условия.

През 1997 година фирма ЕТ” Тивинекс 97” наема помещение в двора на болницата и го използва като склад. След смяната на началника на Белодробна болница през 2004 година фирмата спира да плаща дължимата сума за ползване на помещението, въпреки че новият директор д-р Благоев, го е намалил наполовина. Тогава става ясно, че в помещението се бутилира олио без разрешение от РИОКОЗ. Последва запечатване на цеха, дело в съда, което е спечелено от болницата, но въпреки това съдебното решение не е изпълнено. Задълженията на фирмата за наем, ток и вода са в размер на 27120 лева.На 16 март 2007 година съдебен изпълнител въвежда във владение доктор Благоев като представител на Белодробна болница.

Бутилираното в нелегални цехове олио освен с влошени вкусови качества, се отличава и с висока киселинност, заяви пред Дарик председателят на Съюза на производителите на растителни масла Видьо Видев. Той подчерта, че това се дължи на лошите хигиенни условия и неправилното съхранение. Нелегалните цехове обаче драстично са намалели в последните години, посочи Видев. Като причини за ограничаването им от съюза на маслопроизводителите сочат влизането в действие на Закона за храните и изискванията на големите хранителни вериги към доставчиците им.