НАТО-вските търгове – в края на лятото
НАТО-вските търгове – в края на лятото / netinfo

Първите търгове за строителство, предимно на инфраструктура и съоражения на полигона Ново село, се очква да са факт в края на лятото или началото на есента. Това  заяви американският посланик Джон Байърли пред студенти от Пловдивския университет, с които днес разговаря за НАТО-вските бази у нас.

Не е изключено предмет на следващи конкурсни процедури да бъде и модернизация в района на Граф Игнатиево, добави дипломатът като напомни, че Конгресът на САЩ отдели млн. долара за военните съоръжения у нас. Заместник-началникът на Генералния щаб ген. Галимир Пехливанов добави, че авиобазата край Пловдив, която носи бойни дежурства в НАТО, ще се използва и като логистична при съвместните учения, но за тях основна ще е базата в Безмер.

Байърли посочи, че предстои базите да бъдат използвани не само за двустранни учения, но и за многостранни.

От България и от всички страни –членки на Алианса ще бъде поискано да разширят контингентите си в Афганистан. Това ще бъде една от приоритетните теми на срещата на НАТО в Букурещ след 2 седмици, каза Байърли. Според него в момента участието на държавите в Афганистан не е равностойно, защото само 4 от тях – САЩ, Великобритания, Канада и Холандия, са в най-опасните южни зони /Подробности чуйте от прикачения звуков файл/