Над 40 км пътища са ремонтирани през годината в Смолянско
Над 40 км пътища са ремонтирани през годината в Смолянско / БГНЕС, архив

Рехабилитирани пътища в област Смолян през настоящата година надхвърлят 43 км, което е около 9 % от републиканската пътна мрежа в региона, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Той определи проектите за ремонт и рехабилитация на пътни участъци сред основните резултати от активната инвестиционна политика в областта.

За ГКПП "Елидже" Рудозем - Ксанти, Недялко Славов обяви, че сега се подготвя проектното предложение, което трябва да се внесе до 19 февруари съвместно с българската и гръцката пътни агенции. Сред важните проекти през тази година е завършването на пътните връзки, включени в лот 27 на ОП "Регионално развитие" 2007-2013.

Първите две отсечки вече са открити и пуснати в действие, в напреднал етап е рехабилитацията на третия участък- Рудозем-Смилян. Бе посочено, че успешно завършва и проектът за пътната връзка Мадан-Златоград, финансиран по програма ТГС Гърция-България. Изграждането на ГКПП-Рудозем-Ксанти ще остане приоритет за областта и през следващата година. Работата по подготвянето на проектното предложение е на фаза учредяване на подробен устройствен план. Наети са проектанти, които проектират архитектурно самия пункт, уточни Недялко Славов. Той допълни, че заданието към проектантите е пунктът да бъде съгласно сключената спогодба за всички видове пътници и товари.

Създадената ВиК-асоциация в Смолян е първата за страната асоциация във водния сектор според новите европейски изисквания. Реакцията при бедствените ситуации в началото на годината показаха добър синхрон и партньорство между институциите, отчитат от Областна администрация. Около една трета от инвентаризираната снеголомна дървесина в областта вече е отсечена и изкарана от горите.

Насърчаване на туризма, обвързване на професионалното образование с пазара на труда, активни мерки за намаляване на отрицателните демографски тенденции и преодоляване на икономическата изостаналост на региона се посочват от Областната администрация като важните насоки в работата за следващата година. Предвижда се през 2016 г. да се разширят геоложките проучвания в областта, главно в изследване на възможностите за оползотворяване на ресурсите от минерални води.