Над 2 милиона ще са нужни за Стария град през 2015-та година
Над 2 милиона ще са нужни за Стария град през 2015-та година / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив
Над 2 милиона ще са нужни за Стария град през 2015-та година
75578
Над 2 милиона ще са нужни за Стария град през 2015-та година
  • Над 2 милиона ще са нужни за Стария град през 2015-та година

Повече от 2 милиона лева ще са нужни за различни проекти през следващата година в Стария град в Пловдив. Това заяви в ефира на Дарик радио шефът на института Амелия Гешева. Тя бе категорична, че сумата е ориентировъчна и община Пловдив трябва да реши, кои проекти са с приоритет и кои могат да почакат за други години.

„Към днешна дата текат ремонти в 8 имота, паметници на културата, а общо 21 са тези в Стария град, които имат нужда ремонтиране“, разказа още тя.

В момента институт „Старинен Пловдив“ има проектна готовност за последния етап от ремонта на Античния театър, където се предвижда изграждане на информационен център и подземна част с музей. „Нужната сума там ще надхвърли 1 млн. лева“, обясни Гешева.

Къща „Недкович“, която наскоро беше прехвърлена на Пловдив от държавата, също е сред приоритетите за 2015-та година. Там е нужен цялостен проект, реставрация и задължително укрепване на основите на сградата, което също ще струва около милион. Сред приоритетите за следващата година са и къща „Хиндлиян“ и „Синята къща“.

 

Отделно се подготвят проекти за отоплителни и вентилационни системи за обектите, паметници на културата. „В момента се извършват проучвания, които трябва да дадат яснота за точната сума, която ще ни трябва за 2015-та година“, разказа още Гешева.