летище Пловдив
летище Пловдив / Дарик, архив
Над 160 млн. евро ще инвестират концесионерите на летище Пловдив, стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Средствата са двойно повече от заложените в първоначалния вариант на концесията  79 млн. евро. 

Китайските инвеститори са изразили намерение да превърнат летището в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелска компания вече са проявили интерес да оперират базата.

летище Пловдив
netinfo

Дължината на трасето на жп- връзката между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово е 4-5 км., възможно е строителните дейности да започнат още следващата година, увери Московски. Той пое ангажимент да съдейства и за разширяването и обновяването на пътна инфраструктура в региона, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив – Асеновград, както и връзките с АМ „Тракия“ и АМ „Марица“. За осъществяването на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана „Юнкер“.
 
На срещата бе отбелязано, че сериозните инвестиции от страна на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, които ще бъдат направени в летище Пловдив, както и реабилитирането на транспортните връзки с аеропорта, ще увеличат не само товаропотока, но и ще доведат до развитие на туризма и бизнеса в региона.
 
Това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. Очаква се след приключването на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор. Концесията е за 35 години. 
 
HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с приблизително $145 милиарда активи, над $90 милиарда приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката. Хайнан Груп управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града.