/ Дарик архив
проект Въча
97942
проект Въча
  • проект Въча
"Проектът „Въча“ е започван и прекратяван многократно, но в момента имам усещането, че този път ще бъде доведен докрай". Това коментира в интервю за Дарик кметът на община Кричим Атанас Калчев. Той заяви, че ангажиментът е поет от правителството е в частност от премиера Бойко Борисов. Идеята е взета присърце и от областния управител Здравко Димитров.

Община Кричим има най-пряк ангажимент към реализацията на обекта и аз съм готов да съдействам напълно. На територията на нашата община ще се изгради най-сложната му инфраструктура. Ако всичко е наред, се надявам през 2025 г. Пловдив и някои от общините в областта да пием по-чиста вода, каза Калчев.

Община Кричим подкрепи рестарта на проекта за чиста вода от Въча

В момента се изготвя обществената поръчка за изпълнителя на предпроектната дейност.
Поръчката ще бъде обявена от областна администрация, тъй като възложител е Здравко Димитров.  

Преди два месеца губернаторът издаде заповед за назначаване на Областен експертен съвет по устройство на територията и така на практика възобнови проекта “Водоснабдяване на Пловдив и прилежащите общини от каскада "Въча”.

Световната банка се интересува от проекта „Въча“

Реализацията на обекта е с много висок регионален обществен интерес. Калчев е участвал в разглеждането на заданието за изготвяне на предварителни проучвания за определяне разположението, обхвата и параметрите на обекта.

Много път този проект е започван и впоследствие спиран. В момента тече поредният му рестарт.

Чуйте какво каза още по темата Атанас Калчев.