Марица посреща германки днес за Купата на ЦЕВ
Марица посреща германки днес за Купата на ЦЕВ / netinfo

Женският волейболен отбор на Марица (Пловдив) ще се изправи срещу германския Шверинер (Шверин) в осминафиналите на втория по сила европейски клубен турнир - за Купата на ЦЕВ. Двубоят е днес от 18:00 часа в зала Пловдивски университет при свободен вход.

Германският тим пристигна в Пловдив вчера следобед, като в групата на гостенките са включени всичките звезди, включително реализаторката Дженифър Геертийс, която не се появи в игра по време на последната среща на Шверинер в Бундеслигата. Сред чужденките в състава на Шверинер личат имената на бразилката Луси Соуза Цийглер, канадката Табита Ашли Лав и словачката Вероника Хрончекова, но несъмнено най-голямата звезда на тима е германската националка Денийз Ханке. 26-годишната разпределителка е част от бундестима, който стигна до сребърните медали от Европейското първенство през 2013 година, до златото от Европейската лига през същата година и до бронза от Световно Гран При 2009. Треньор на Шверинер също е германец - роденият в Шверин 31-годишен Феликс Козловски.

„Трудно е да се каже кой е фаворитът в този двубой. Заради историята на нашия клуб и това, че до скоро играехме в Шампионската лига, на книга фаворитът сме ние, но, когато излезеш на игрището, това няма значение." коментира треньорът Козловски малко след пристигането в Пловдив.

Шверинер е най-успешният германски женски тим през последния четвърт век след обединението на страната, като оттогава е печелил националната титла цели 10 пъти, а националната купа - 6 пъти. Под името Трактор (Шверин), клубът от северната част на страната има и седем шампионски титли и осем купи на ГДР и дори печели КЕШ през 1978 година и КНК през 1975 година.

През последния сезон Шверинер завърши с бронз от Бундеслигата. Подобно на Марица, основен цвят в екипите на Шверинер е жълтият. Отборът играе домакинствата си в зала Арена Шверин за 2000 зрители. Именно там ще е решаващият втори мач от осминафиналния двубой между Шверинер и Марица.

Преди срещата старши треньорът на Марица Иван Петков заяви, че самото достигане до тази фаза от надпреварата и изправянето срещу най-силния германски тим вече е успех." Мечтаем и се подготвяме така, че да имаме шанс да ги елиминираме. Всички вярваме, че имаме възможности да го направим."

Шампионките и носителки на Купата и Суперкупата на България направиха загрявка за предстоящата среща, след като победиха тима на Раковски (Димитровград) с 3:0 в двубой от Националната волейболна лига. Иван Петков даде почивка на част от опитните си състезателки - Радосвета Тенева, Юлия Богмацер, Таня Събкова, Ивелина Монова и Виктория Григорова.

Мачът Марица - Шверинер в зала Пловдивски университет започва в 18:00 часа при вход свободен.