Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово
Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово / Dariknews.bg
Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово
31830
Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово
  • Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово

11-годишно момиче е отвлечено от майка си от дома за деца, лишени от родителска грижа „Васил Петлешков" в Брацигово, потвърди за Дарик директора на дома Костадинка Найденова. Детето е обявено за международно издирване, тъй като майката близо 10 години живее в Германия. З.Я е в неизвестност от близо три седмици- 16 юли. Вероятно похищението е извършено със съдействието на социалния работник Бонка Атанасова, която в момента прокуратурата в Пазарджик разследва, затова, че неправомерно е взела детето  в дома си. Според непотвърдена информация детето може и да е жертва на търговия с деца, тъй като село Ковачево, откъдето е момичето, е известно с кражбите на непълнолетни булки.

Скандалното в случая е, че Бонка Атанасова, която е началник отдел „Закрила на детето" към дирекция Социално подпомагане в Септември, е държала противозаконно момиченцето в продължение на седмица в дома си в село Сименовец. Все още не са ясни мотивите защо го е направила, ако е съдействала на майката взела ли е пари и планувано ли е било отвличането.

Адриана, майката на детето се развела с биологичния му баща, когато то е било едва на 3 месеца. Оттогава до 10-та му годишнина за детето се грижи в Пещера бащата на Адриана, разказа бабата на детето по бащина линия Емилия.

През декември 2009 година момиченцето З.Я е настанено в дома в Брацигово заради постъпил сигнал, че то е насилвано физически от дядото, каза директорът на дома в Брацигово „Васил Петлешков" Костадинка Найденова. В началото на март 2010г. майката се е появила изненадващо в дома, казала, че е омъжена в Германия и иска да си вземе детето, обясни Найденова.

В края на юни тази година е започнал процес на реинтеграция от страна на бабата. На 1 юли детето е трябвало да бъде настанено в Ковачево в дома на Емилия, която първоначално е подала документите, а след това се отказва от процедурата. Вместо от възрастната жена  обаче момиченцето е отведено от социалния работник Бонка Атанасова, която живее в село Симеоновец. Там детето стои 7 дни, каза директорът на дирекция „Социално подпомагане" в Септември Здравка Минчева.

В дома в Брацигово разбират че момиченцето не е с баба си на 7 юли. Тогава от  дирекция „Социално подпомагане" гр. Септември е издадена заповед детето да бъде върнато обратно в дома в Брацигово, заяви директорът на Дома Костадинка Найденова. 9 дни по-късно -на 16 юли майката взима детето от двора на социалното заведение и след три часа двете летят за Мюнхен. От тогава непълнолетната е обявена за международно издирване. Според  Костадинка Найденова всичко е било планирано.

Подаден е сигнал в Прокуратурата в Пазарджик, заяви  директорът на „Социално подпомагане" в Септември Здравка Минчева. По думите й, все още не е ясно какви са били мотивите на Бонка Атанасова за постъпката й. Според нея бабата се е отказала от процедурата по реинтеграция заради здравословното си състояние. Обясненията на Бонка, за мотива да вземе детето, са противоречиви. 

Социалният работник Бонка Атанасова ще бъде наказана дисциплинарно, категорична бе Димитрия Гърдева, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Пазарджик.

Самата Бонка Атанасова смята, че постъпката и е хуманна и не е извършила нищо незаконно. Тя твърди,че бабата е знаела, че взима детето от дома. Чуйте от репортажа в прикачения звуков файл.