проф. Благовест Пехливанов
проф. Благовест Пехливанов / личен архив
Интервю на Искра Койчева
101007
Интервю на Искра Койчева
  • Интервю на Искра Койчева
Дезинформацията е едно от най-опасните неща в наше време. Източниците на информация за една бременна жена не трябва да са интернет форумите, а лекарят и организираните от различните лечебни заведения информативни и подготвителни курсове.

За това предупреди в интервю за Дарик проф. Благовест Пехливанов - един от водещите акушер-гинеколози в страната и началник на отделението по акушерство и гинекология в болница „Селена”

Четат неща, от които се страхуват излишно, същевременно пропускат пък важни за бремеността процеси и така попадат в среда, която не е здравословна за тях“, коментира той.

Ин витро клиника „Селена“ е един от центровете с най-добрите резултати в страната – успеваемостта в лечебното заведение не е спадала под 50%. През 2018-та година там са се родили 2269 деца, 200 от които чрез ин витро процедури.

Бременнността е голяма отговорност, категоричен е проф. Пехливанов. Жената трябва да се лиши от вредните навици като тютюнопушене, употребата на алкохол и упойващи вещества.  

Прегледът за установяване на липсата или не на нарушения в анатомията на женската полова система е задължителен, заяви още лекарят. Приемът на фолиева киселина също е много важен, защото намалява риска от аномалии на развитие на невралната тръба, добави той.

По думите му, ако жената е на възраст до 30 години, а мъжът - до 40, и са правили неуспешни опити за забременяване повече от 18 месеца, трябва да се обърнат към специалист, както и след 12 месеца, ако жената е над тази възраст.

След установяване на бременността, има набор от изследвания, платени от НЗОК. Те включват 12 прегледа - по 1 през първите 7 месеца, по 2 през 8 и 9 месец и 2 след раждането. Изследанията, които се правят по време на бремеността са за кръвта, васерман, профилактична цитонамазка и изследване на влагалищния секрет. Двата ехографски прегледи, които са поети от НЗОК, са крайно недостатъчни. Необходими са поне още толкова, подчерта професорът.

Изключително важно е между 11 и 13 седмица да се направи т. н. ранен скриниг за установяване на някои потенциални аномалии в плода. Другият задължителен преглед - между 20 и 22 седмица, е феталната морфология. Тя се прави само от обучени специалисти, които оглеждат всички органи и системи на плода и ако се налага да насочат жената към специалист.

Жените, решили да раждат след 35 години, трябва да бъдат проследявани много внимателно и по-често, обясни още проф. Пехливанов. Това е така, защото те попадат в групата на бременните с повишен риск. Поради това при тях се предвиждат още изследвания и два допълнителни ехографски прегледа, добави лекарят.

Първата част на интервюто с проф. Благовест Пехливанов можете да чуете в звуковия файл. Продължението на разговора с лекаря очаквайте в петъчната програма на Дарик радио Пловдив.