Как да помогнем на пострадал от жегата или силното слънце?
Как да помогнем на пострадал от жегата или силното слънце? / ThinkStock/Getty Images
Как да помогнем на пострадал от жегата или силното слънце?
88340
Как да помогнем на пострадал от жегата или силното слънце?
  • Как да помогнем на пострадал от жегата или силното слънце?

Лятото е в разгара си. И макар юнските горещини да отминаха, предстоят юлските горещници, а и не се знае какво може да ни очаква до края на август, че и през септември. Възможно е отново да настъпят непоносими и опасни жеги. Важно е как ние можем да окажем първа помощ в подобна ситуация на някой пострадал.

Жегата, почивките, изкушаващите екстремни преживявания не винаги могат да са само приятни. Как да реагираме сами, ако се налага да действаме, докато се появи "Бърза помощ", защото всеки миг е важен, разказа председателят на пловдивската младежка червенокръстка организация Халил Салиев.

Чуйте и от прикачения звуков файл.

От Министерството на здравеопазването съветват още: консултирайте се с лекар, ако усетите необичайни и продължителни симптоми. Ако член на семейството е с гореща и суха кожа, конвулсии или в безсъзнание, обадете се незабавно на лекар или извикайте линейка. Преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите и започнете външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините, продължително проветрявайте и мокрете кожата с вода с температура 25-30°C. Премерете телесната температура. Не давайте на пострадалия аспирин или парацетамол. Ако има човек в безсъзнание, сложете го да легне настрани.