Изтребители от Граф Игнатиево летят на Гергьовденския парад
Изтребители от Граф Игнатиево летят на Гергьовденския парад / снимка: 24chasa.bg/архив

Атрактивно шоу с летателна бойна техника от поделенията в Пловдивско се очаква на Гергьовденския парад в София днес от 10:00 часа.

За първи път от 5 години насам във военния парад ще участват изтребители МиГ-21 и МиГ-29 от авиобазата в Граф Игнатиево. Те ще излетят от базата в пловдивското село, която този ден ще се ползва и от пилотите от ямболската авиобаза Безмер и от учебната авиационна група в Долна Митрополия.

Наред с изтребителите от Граф Игнатиево на парада ще прелетят всички видове въздухоплавателни средства, с които разполага Българската армия – щурмовите СУ 25 от авиобаза Безмер, хеликоптерите „Кугар“ от авиобаза Крумово, както и други видове летателна бойна техника. Това стана ясно по време на визитата на военния министър Ангел Найденов в Пловдив в понеделник, 28 април.

Тържественият Гергьовденски парад на жълтите павета в София ще се води от представителен блок, съставен от 64 участници в задгранични мисии. Всички военнослужещи са от състава на 61-ва Стрямска бригада в Карлово, водени от командира бригаден генерал Димитър Шивиков, съобщиха за Дарик от бригадата.

На парада тази година обаче няма да участва представителна част от 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив. „Чакахме до последно да ни поканят, но това не се случи“, уточниха от бригадата.

По повод професионалния празник на армията днес в Музея на авиацията в Крумово е обявен Ден на отворените врати, по време на който всеки желаещ може да разгледа военната техника, с която разполага музеят.