/ снимка: Петър Тодоров
"Причастие може да вземе всеки, който е постил, задължително се е изповядал при свещеник и е присъствал на Светата литургия, като по този начин ще постигне своето спасение и изцерение на душата и тялото".

Това заяви в ефира на Дарик радио Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. "Причастието са тялото и кръвта на Спасителя", допълни той.
 
Православната църква в продължение на 2000 години пази установените традиция и практика, основани от светите апостоли. Останалите християнски деноминации, като римокатолици и протестанти например, имат коренно различен пост от нашия, дори някои църкви са го отменили напълно, напомни епископът.
 
Светият пост ни помага не само да контролираме своите мисли, но и своето поведение и действия към своите ближни, каза още духовникът. По думите му, ако досега сме ги осъждали, сега е дошло време да им дадем прошка, както и да простим на неприятелите си.
 
На светлите християнски празници Благовещение и Цветница църквата позволява да се яде риба, тъй като тези дни имат особена тържественост и освен духовната радост се благославя и вещественият израз, а именно - консумацията на риба.
 

Постът не е просто диета, средство да се приближим до Бога и да се постараем да изпълним Неговите заповеди, които Той е оставил чрез Своето учение в Светото Евангелие, каза още Знеполският епископ.
 
Специално на болните хора, невръстните деца и бременните жени е разрешено да изкарат един по-облекчен пост, т.е. да консумират и млечни продукти.