Изписаха дванадесетте обгазени при пожара в „Агрия”
Изписаха дванадесетте обгазени при пожара в „Агрия” / Sofia Photo Agency
Изписаха дванадесетте пловдивски пожарникари, обгазени при гасенето на пожара в завод „Агрия” горял в неделя, съобщи за Дарик радио доц. Янко Илиев - ръководител на клиниката по токсикология в Университетска болница ”Свети Георги”.

Припомням, че пожарът е тръгнал от самозапалване на препарата за растителна защита мангозепт. За първи път имаме случай на отравяне с това вещество, което съдържа силно токсичния серовъглерод и има широк спектър на действие, каза доц. Илиев. Дванадесетте пострадали са показали едни и същи признаци - повишаване на кръвното налягане и леки изменения в дишането.  Днес те са изписани след като са прекарали на легло задължителните 48 часа. Други четирима техни колеги са били прегледани и след като са подписали декларации че се отказват от лечение не са били приети в болница.

В момента в Клиниката по токсикология остават двама работници от Дома за деца, който горя вчера в Пловдив. Те са с ниска степен на обгазазяване, но тъй като има съмнения да са вдишали газове от горяща пластмаса и найлон, те също ще останат 48 часа на лечение. Единият от мъжете е с леко обгаряне на носа. Двамата отказаха да говорят пред Дарик радио за вчерашния пожар.Те са поправяли елинсталацията, когато е лумнал пожарът в котелното на парната инсталация, който застраши живота на 123 деца на възраст до 3 години.