Изхранваме се от чужди заводи и родно земеделие
Изхранваме се от чужди заводи и родно земеделие / снимка: БГНЕС, архив
Изхранваме се от чужди заводи и родно земеделие
78820
Изхранваме се от чужди заводи и родно земеделие
  • Изхранваме се от чужди заводи и родно земеделие

Заводи, собственост на чуждестранни инвеститори, и българското земеделие осигуряват прехраната на голяма част от хората в общините, отдалечени от областния център, показа проверка на Дарик.

Двама чешки инвеститори откриха предприятия на територията на община Първомай и наеха на работа над 300 души. Има интерес за разкриване нови работни места и от турски бизнесмени, предимно в сферата на леката промишленост, съобщи за Дарик кметът на общината Ангел Папазов.

Той допълни, че през лятото на практика безработица в района няма, защото хората се трудят в селското стопанство и преработвателната промишленост.

Люксембургската фирма, която през лятото откри цех за производство на акумулаторни кутии край Садово, продължава да набира работници. Около 80 души вече работят там, търсят се още млади хора с техническо образование, съобщи кметът на общината Димитър Здравков.

Съществуващите предприятия обаче са недостатъчни, за да осигурят работа на трудоспособното население. Близо 29 % е безработицата в общината,  което е повече от 2 пъти от средните стойности за страната. За съжаление механизмите да й въздействаме не са много, затова и емиграцията при нас е активен процес, допълни Здравков.

Напоследък се наблюдава положителна тенденция да се разширяват съществуващите производствени бази в община Калояново, коментира кметът Александър Абрашев. Те са в областта на хранително-вкусовата, кожарската и текстилната промишленост, както и в селското стопанство.

Процентът безработица в общината е съизмерим със средната за страната.  Иначе големите надежди за разкриване на нови работни места са свързани с Тракия икономическа зона и намирането на инвеститори на 800 дка там, собственост на община Калояново, допълни кметът Абрашев.