„Градски транспорт”  излезе от несъстоятелност
„Градски транспорт” излезе от несъстоятелност / netinfo
Върховният касационен съд отмени решението на друг състав от февруари миналата година за разкриване производство по несъстоятелност на „Градски транспорт” със задна дата от август 2006-а. С новото решение иска на кредитора „Векта”, по който превозвача бе обявен в неплатежоспособност, се връща за ново разглеждане в Окръжен съд – Пловдив.

С това отпадат основната пречка, сочена от купувача Ангел Батаклиев като препятствие за изпълнение на втория етап от инвестиционната програма – внос на 65 тролейбуса. По договор това трябва да стане до края на годината, което обаче е невъзможно, тъй като в момента няма подписан дори предварителен договор за доставка.

Не разполагаме с мотивите на ВКС, мажоритарният собственик Ангел Батаклиев е в САЩ за разговори с „Краун интернешънъл” – гр. Манасас, за доставка на тролеи, се казва в официално изявление на говорителя на дружеството Любомир Караджов.

Днешното решение на върховните магистрати отменя насроченото за 1 декември заседание на Съвета на кредиторите, което трябваше да определи реда и начина на осребряване на имуществото на „Градски транспорт”. Преди да бъде отменена несъстоятелността, Окръжният съд не призна 13 млн. вземания на фирмата купувач „Транс сити” към приватизираното дружество. По-голямата част от парите са за лизинговите вноски на 60-те нови автобуса, които се изплащат от „Градски транспорт”. Превозвачът дължи на „Векта” около 3 млн. лева, около 1 млн. – на Агенцията за държавни вземания, 900 хиляди – на „Петрол” и по-малки суми на други кредитори.