Големият Тед Кочев официално стана пловдивчанин
Големият Тед Кочев официално стана пловдивчанин / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Легендарният холивудски режисьор Тед Кочев стана официално жител на Пловдив. Лично директорът на Пловдивската полиция  Христо Разсолков му връчи лична карта с регистрация на ул. „Капитан Райчо“ в града, където е живял бащата на Тед Кочев, преди да емигрира в Канада.

Видимо развълнуван, големият режисьор заяви, че ще я носи до края на живота до сърцето си и изказа възхищението си от промяната в Пловдив, който той помни от 1962 годна.

„За мен е чест да съм в Пловдив. Сега градът прилича на метрополис“, възкликна той.

Кметът на Пловдив Иван Тотев подари на Кочев плакет с Античния театър, книга за Пловдив и тениски с логото на Европейска столица на културата 2019.

Малко по-късно от Общината организират разходка на Кочев, на която той да рагзледа забележителностите на града.

Големият Тед Кочев официално стана пловдивчанин
netinfo

Придружен от съпругата си, Тед Кочев не пропусна да се снима под дървото с мартеници пред сградата на Община Пловдив.

Тед Кочев беше на гости и на Здравко Димитров. В края на срещата Областният управител на Пловдив подари на госта реплика на златната маска на одриския цар Терес.

Големият Тед Кочев официално стана пловдивчанин
netinfo

Припомням, че легендарният холивудски пристигна, за да представи днес филма си „Да се събудиш в страх" на „София филм фест в Пловдив".

Обявеният за най-добър филм на всички времена в Австралия е бил номиниран на фестивала в Кан през 1971 г. Дълги години се смята, че филмът на Тед Кочев "Да се събудиш в страх" (1971) е безвъзвратно загубен, но Австралийският национален филмов и аудио архив и „ArtLab Deluxe" успяват да го реставрират. Лентата разказва за учителят Джон Грант, който пристига в отдалечено миньорско градче с идеята да преспи една вечер. Но тази една вечер става пет, а той се движи към собственото си унищожение.

Прожекцията е довечера от 18,30 часа в „Лъки - Дом на киното".

В Холивуд Тед Кочев става известен с филма „Рамбо: първа кръв".