/ БГНЕС
30 души са задържани в масираните акции срещу битовата престъпност региона

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са в Пловдив, където се провеждат акции срещу битовата престъпност.

"Недопустимо е във втория по големина град да има масирани инциденти, при които се бият с колове и крака от маси. Недопустимо е в резултат на забележка да се бият хора и битият, който е бивш следовател да му се причини телесна повреда и загуба на окото. Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта и уважават футбола да си устройват масови сбивания, това да се снима и да е повод за гордост. Това са неща, които прокуратурата и МВР смятаме за недопустими. Това е и основната причина да сме днес тук и да кажем, че ако държавата не може да се справи с битовата престъпност означава, че трябва да си закриваме държавата“, заяви главният прокурор.

„Недопустимо е да си мислят, че няма да има последствия. Независимо дали става въпрос за цигани или роми, както е политкоректно да се наричат. Всички освен права имат и задължения и ангажименти към обществото. Ние имаме твърдото намерение, независимо дали е милионер или социално слаб, да приложим приложим правилно закона“, категоричен бе той.

„Както знаете Целта на прокуратурата и партньорите й от МВР е към края на годината да има намаление на битовата престъпност. Сигурни сме, че сме на правилния път и тази цел ще бъде достигната“, подчерта Иван Гешев.



Главният секретар Ивайло Иванов уточни, че акциите се провеждат в десет населени места в Пловдивско и към момента са задържани 30 души. „Уважавам всички футболни фенове и смятам, че спора кой е по-добър трябва да се решава на терена, а не на подобни боеве. Нека феновете да спорят на стадиона, а не да си спретват такива масови побои. Виждали сме от един невинен удар до какво може да се доведе и да се загуби човешки живот“, заяви още Иванов