Гаражите в Пловдив - до май 2017-а
Гаражите в Пловдив - до май 2017-а / Дарик архив

Всички гаражи в града трябва да бъдат премахнати най-късно до месец май, другата година. Новината съобщи кметът Иван Тотев, който подчерта, че това е част от политиката на Община Пловдив за решаване на проблемите с паркирането.

За целта от администрацията подготвят наредба, която да бъде вкарана за гласуване на сесия на ОбС, в която на собствениците на гаражните клетки да им бъде даден 5-месечен гратисен период сами да премахнат металните съоръжения. След 30 май 2017-а година, всеки, който не е направил това доброволно, ще плаща санкция в размер на 1,5% от месечния наем, а гаражът му ще бъде вдигнат принудително.

Тотев беше категоричен, че освобождаването на междублоковите пространства от металните съоръжения ще допринесе за увеличаване на местата за паркиране в града с близо 30%, което от своя страна ще донесе и повече пари в общинската хазна.

В Пловдив има около 8000 гаражни клетки. Както вече ви съобщихме, на мястото им ще бъдат бъдат обособени зони за паркиране, а желаещите да спират там автомобила си ще могат да направят това срещу 15 лева на месец.

Заради непрекъсното увеличаващия се брой на МПС-та в града от Общината обмислят през другата година да изградят четири многоетажни паркинги - до Районния съд, до бившия магазин „Евмолпия“, в парк „Ружа“ в район „Западен“ и до блок 51 в „Тракия“.

Строителството на три от тях ще се реализира чрез публично-частно партньорство, а построяването на многоетажното съоръжение на мястото на бившата сграда на ТЕЛК ще се финансира с общински пари.