Йордановден
Йордановден / netinfo
Почти във всяко населено място в Пазарджишко днес ще бъде спазен обичаят с хвърлянето на кръста за Йордановден. Ентусиасти ще се борят да хванат христовия символ и да бъдат благословени за здраве и късмет през годината. Не всяко селище има естествен водоем, така че отново кръстът ще бъде хвърлян не само в реки и езера, но и в басейни и дори... шадравани.

Най-атрактивен се очаква да бъде ритуалът в Панагюрище. За четвърта година там двайсетина млади мъже ще скочат във водите на река Луда Яна и ще играят мъжко хоро – също като калоферското. Групата ще бъде съпровождана с тъпани и гайди, всички ще са облечени в носии и ще носят националния трибагреник. На финала ще им бъде дарена символична сума, която ще дарят за благотворителност.

Мъжко хоро в Луда Яна ще играят и в панагюрското село Баня. Преди това в 13,00 часа участниците ще се съберат при лековитото аязмо край селото. Там ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет. Така празникът ще окаже почит и към целебната минерална вода.

В Пазарджик празникът започва от 9,00 часа с архиерейска златоустова света литургия в катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Литийно шествие тръгва от църквата в 10,30 часа към река Марица. Там ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, а хвърлянето на кръста е в 11,00 часа.

Три кръста ще хвърлят във Велинград във всеки от трите квартала на родопския град. В храмовете на всеки от тях ще бъде отслужена и тържествена Богоявленска литургия. В „Чепино“ христовият символ ще бъде хвърлен в езерото Клептуза, в „Лъджене“ – в басейна на централния минерален плаж, в „Каменица“ – в басейна на плаж „Терма“.

В езеро ще се къпят и смелчаците от Пещера – там обичаят ще бъде изпълнен в градския парк.

Кметството в град Ветрен дава награда на онзи, който се покаже най-бърз и успее да извади кръста от водата. Празникът ще бъде в парк „Банята“, а смелчаците ще скачат в шадраван. Наблизо до града няма естествен водоизточник, а хората изпитват потребност да уважат традицията – така обясняват местните атрактивното решение. Иначе черковните богослужения и ритуалите се спазват стриктно.

По същата причина в градския шадраван хвърлят кръста и в град Ракитово. Както и в Септември, където има още една интересна особеност – хвърлянето, надпреварата във водата на циментовото съоръжение и изваждането се правят три пъти, връчват се и три награди на победители.