Леденото хоро на Богоявление в Калофер
Леденото хоро на Богоявление в Калофер / DarikNews
Румен Стоянов за Леденото хоро в Калофер
95841
Румен Стоянов за Леденото хоро в Калофер
  • Румен Стоянов за Леденото хоро в Калофер
От стари времена, в китното подбалканско градче Калофер всяка година на Богоявление смелчаци влизат в студените води на река Тунджа и извиват няколко ката ледено мъжко хоро. Ритуалът предшества хвърлянето на светия кръст във водата.
 
След като веднъж е играл леденото хоро на Богоявление, никой не може да се откаже от него. Колкото и да е студено времето, тръпката остава - и в сърцето, и в душата. Това заяви в интервю за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов. 

"Тази традиция съществува от много години. Подготовката за хорото започва още на 5-ти вечерта. Загрява се с вино, мезета, лютиви чушки, свири се на гайда", обясни още Румен Стоянов.

Тази година за първи път на хорото ще се хванат 5-6 годишните момченца от Калофер. Домакините очакват много гости от чужбина, както и етнолози, които ще наблюдават хорото, което кандидатства за ЮНЕСКО.
 
Стотици смелчаци от страната и от чужбина се очаква да влязат днес в ледените води на Тунджа. Ритуалът, който датира от над 200 години, е за пречистване, здраве и мъжка сила.

Още чуйте от интервюто с кмета на Калофер.