Еко оценка и грешка в устройствения план бави Втория гребен канал
Еко оценка и грешка в устройствения план бави Втория гребен канал / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив

Явна фактическа грешка в Общия устройствен план (ОУП) на Втория гребен канал и продължаващата екологична оценка на района бавят финансирането на проекта.

Това заяви в интервю за Дарик радио зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски.

По думите му договорът между община Пловдив и фонда за градско развитие „Джесика“ за финансиране на втория канал, може да бъде подписан не по-рано от края на месец май.

Той обясни, че съществуващия гребен канал е вписан като зелена площ в текстовата част на ОУП и като водна в графичната част.

В момента поправката в внесена за одобрение в Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Паралелно с това се извършва и екологична оценка на района, без която договорът не може да бъде подписан.

„Проектът не може да бъде финансиран от Джесика без да има издадено строително разрешително, а такова не може да се издаде без да е готова екологичната оценка на района, която се извършва в момента“, обясни зам.-кметът.

Не мога да се ангажирам с конкретни срокове за подписване на договор между нас и община Пловдив. Това заяви за Дарик радио Алис Мъгърдичян, която е мениджър инвестиции във фонда за градско развитие „Джесика“.

 

По думите й в момента се работи активно с община Пловдив, но проектът изисква сериозно съгласуване. „Правят се прогнози за приходи и разходи и изчистваме финансовата част“, допълни Мъгърдичян.