Държавата срещу нови промени в собствеността на панаира
Държавата срещу нови промени в собствеността на панаира / netinfo

Няма да има промени в структурата на собствеността на “Международен панаир Пловдив” след утрешното общо акционерно събрание, в чийто дневен ред е включено вдигане на капитала. Представителят на държавата ще гласува “против” увеличението на капитала. Това е записано в пълномощното на директора на дирекция “Корпоративно управление” Валентин Груев, което чака подпис от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Така държавата ще запази 51% от акциите в панаира , а 49% ще останат на смесено дружество между бизнесмена Георги Гергов и община Пловдив. След като Гергов апортира в “Пълдин туринвест” фамилния хотел “Санкт Петербург”, делът на общината падна до санитарния минимум, гласуван от Общинския съвет – 25% от акциите.

Принципалът в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/ няма да подкрепи и искането за промени в устава на националния изложбен център.

От МИЕ мотивират категоричния отказ за вдигане на капитала с противоречие с приетата през миналата година Стратегия за развитие на пловдивския панаир, която предвижда собствеността на панаира да бъде преобладаващо публична.