Държавата поставя под въпрос „Пловдив – 2019“
Държавата поставя под въпрос „Пловдив – 2019“ / Петър Тодоров, Дарик Пловдив
Държавата поставя под въпрос „Пловдив – 2019“
91708
Държавата поставя под въпрос „Пловдив – 2019“
  • Държавата поставя под въпрос „Пловдив – 2019“

Забавянето на държавното финансиране е фатално за програмирането и планирането на Пловдив като европейска столица на културата през 2019-та г., предупреди в студиото на Дарик радио Светлана Куюмджиева – артистичен директор на фондацията, подготвяща представянето на града за голямото събитие.

"Предвид проблема, който имаме, реализацията на проекта е застрашена. Това е така, защото зависимостта, която имаме от държавния бюджет, е голяма. Срещаме изключителна подкрепа от Община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев, но от държавните институции - не“, каза още тя.

Брюксел: Правителството да отпусне на „Пловдив 2019“ гласувания бюджет

Арт директорът на „Пловдив 2019“ обясни още, че проектите от първата сесия на комисията по отворени покани, за които фондацията разполага с финансов ресурс, ще бъдат реализирани от програмния бюджет на „Пловдив 2019“. За тях вече се сключват договори.

Над 200 проекта кандидатстват по програмата на „Пловдив 2019“

Тъй като обаче общинското финансиране не може да стигне за всички предложения, останалите, чиято реализация няма как да бъде компенсирана с пари от градската хазна, ще бъдат отложени или отказвани въобще, ако Общината не получи в най-скоро време одобреното държавно финансиране.

Точно поради пълната финансова неяснота се наложи да добавим клауза по договорите за проектите, че ще ги прекратяваме при липса на финансов ресурс“, обясни още Куюмджиева.

Припомням, че след като градът под тепетата спечели надпреварата за европейска културна столица, Правителството прие решение, с което се ангажира да осигури целева субсидия на Община Пловдив в размер на 20 млн. лв, разпределени на траншове.

До момента обаче Министерството на финансите не е превело нито стотинка от дължимите 1,5 млн. лева за 2015 г. и 2,5 млн. лева за 2016 г., а финансирането за следващата година е в размер на 5 млн. лева. В решението на Министерски съвет са предвидени още толкова за 2018-та и още 6 млн. лв. за 2019-та година.

Фондация „Пловдив 2019“: 2,5 милиона евро от общата сума за подготовката за Европейска столица на културата не са преведени

Над 250 кандидати от страната и чужбина са подали проектни предложения по отворените покани за програмата за Европейска столица на културата 2019, като спектърът на държавите, които участват е широк – има постъпили проекти от Румъния, Италия, Испания, Гърция, Германия и Франция, допълни още Светлана Куюджиева.

Комисията по допустимост и експертното жури вече разглежда проектите, постъпили по третата консурсна сесия, като от фондацията се надяват до началото на февруари, 2017-та, да бъдат оповестени резултатите кои предложения са одобрени.

Артистичният директор на общинската фондация подчерта още, че въпреки всички трудности, Пловдив се радва на изключително голям интерес като бъдеща ЕСК.

Градът има всички предпоставки да бъде успешна, любопитна и интересна столица на културата. Все още сме оптимисти, че реализацията на проекта ще се случи“, подчерта тя.

Цялото интервю със Светлана Куюмджиева може да чуете на darikradio.bg.