Тотев: Ако парите за Пловдив 2019 не бъдат преведени до 1 година, това ще е проблем
Тотев: Ако парите за Пловдив 2019 не бъдат преведени до 1 година, това ще е проблем / БГНЕС
Тотев: Ако парите за "Пловдив 2019" не бъдат преведени до 1 година, това ще е проблем
90493
Тотев: Ако парите за "Пловдив 2019" не бъдат преведени до 1 година, това ще е проблем
  • Тотев: Ако парите за "Пловдив 2019" не бъдат преведени до 1 година, това ще е проблем

Срещаме разбиране, но не финансиране“. Така коментира кметът на Пловдив Иван Тотев неизплатените 2,5 милиона евро от финансовото министерство за домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019-та година.

Въпросът защо парите се бавят е бил поставен категорично от комисията в Брюксел по време на срещата преди два дни, на която екип от Пловдив, начело с градоначалника, се отчете за свършеното досега по проекта.

Комисията ясно подчерта, че ако на следващия мониторинг през октомври, другата година, все още не са отпуснати средствата, това вече би било проблем“, заяви кметът.

Той коментира, че въпреки проведените разговори с финансовия министър Владислав Горанов, има усещането за неосъзнаване важността на домакинството на града за културна столица на Европа.

"Проектът се изпълнява във всичките години до 2019-та, а не само тогава", подчерта той.

По думите му, най-лошото което може да се случи, е Общината сама да финансира проектите за „Пловдив - 2019“.

В Брюксел екипът от града под тепетата е поел ангажимент за реконструкцията на кино Космос, като през следващите 3 години ще бъдат отпуснати последователно 1 милион и два пъти по 1,2 милиона лева, с които киното да се превърне в допълнително пространство за култура.

Коментиран е и казуса с Тютюневия град. Основните забележки на комисията са по отношение на спазване сроковете за изпълнение на проектите за Пловдив - 2019.

По думите на кмета, именно липсата на финансиране е причината за това, тъй като Община Пловдив отделя предимно средства за инфраструктурните проекти, а финансирането на всички дейности е от държавата и спонсори.

Доволни сме от мониторинга, въпреки че не може да се даде еднозначна оценка“, каза още кметът на града.

Припомням, че с решение на Министерски съвет Пловдив трябваше да получи 500 000 евро за 2014 -та година, 750 000 евро за 2015 -та година и 1 250 000 евро за 2016 -та година като част от общата сума за подготовката за Европейска столица на културата.