/ dariknews.archive
деца натравяне
93387
деца натравяне
  • деца натравяне
Две деца от пловдивската детска градина „Деница“ са настанени в Инфекциозната клиника в града след съмнение за натравяне с храна. Това съобщи за Дарик Борислав Инчев, кмет на район "Южен", на чиято територия се намира забавачката. Сигналът за случая е подаден тази сутрин след 10.00 ч., заяви от своя страна д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града.

Вчера на обяд малчуганите са консумирали супа топчета с печена риба с гарнитура боб и лютеница, а за десерт - банан. Малко преди 16 часа, 11 от тях развиват едни и същи симптоми, изразяващи се в повръщане и разстройство. Медицинската сестра веднага се е свързала с родителите, като едно от децата е прието за лечение. Днес в клиниката е постъпило още едно, а броят на малчуганите със същите симптоми се е увеличил на общо 14, разказа още кметът на района.

През вчерашния ден на градина са били 142 от общо 197 деца, а днес -  71. От храната, която са яли децата, е консумирал и персоналът на детското заведение. Оплаквания възрастните засега нямат.

Екипи на РЗИ и на Агенцията по храните днес са взели проби от децата, от персонала на забавачката и от храната, която се приготвя на място. Очаква се резултатите от тях да станат ясни не по-рано от средата на другата седмица.

Какво още каза Борислав Инчев, чуйте в звуковия файл.