/ iStock/Getty Images
Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести потвърди лабораторно два случая на западнонилска треска, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Първи случай на Западнонилска треска в България

В единия случай се касае за внос на инфекцията от Кипър. Заболелият е български гражданин на 48 г. от област Пазарджик, строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в Кипър.

6-годишно дете е било лекувано в Русе от западнонилска треска

При пристигането си обратно в България е с повишена температура, световъртеж и отпадналост и веднага е хоспитализиран в МБАЛ-Пазарджик.

Голямата опасност за това лято у нас: Западнонилската треска

Другият заболял е мъж на 41 г. от София, който е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване.

Проф. Кантарджиев: Най-уязвимите от западнонилската треска са хора над 60 години

Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.