Доброволци хранят 12 бедни деца в три училища
Доброволци хранят 12 бедни деца в три училища / Дарик архив

Доброволческата организация Движение на българските майки в Пазарджик осигурява храна на 12 деца от 3 училища. С пари, събрани от дарения, до края на учебната година обяд получават по двама ученици от пазарджишките начални училища „Васил Левски” и „Васил Друмев”, а на други 8 от основното школо в село Ивайло се доставят закуски. Целта е така да им се помогне да посещават следобед занималня и да бъдат улеснени в подготовката на домашните и уроците си.

Това е първият проект на организацията, несвързан с деца от институции или приемни семейства, а към малчугани, отглеждани от биологичните си родители. Поставени са ясни критерии – от схемата за училищна храна ще отпадат децата със слаб успех, лоша дисциплина, отсъстват без причина, имат противообществени прояви.

По предварителни прогнози за трите училища са необходими по 620 лева. Парите са осигурени от традиционните благотворителни базари на движението на майките.

Досега с набраните дарения са подкрепяни деца от институции. Покрай работата си обаче майките се натъкват на драматични истории на малчугани, радващи се на ласка, но живеещи в нищета. Затова решават да подадат ръка и на част от тях.