До седмица – нарастване на заразите заради наводненията?
До седмица – нарастване на заразите заради наводненията? / netinfo

До седмица ще стане ясно дали материалните щети от наводненията в Пловдивско ще бъдат последвани от нарастване на инфекциозните болести, както това се случи при предишния потоп през 2005-а година. Това заяви заместник-завеждащият Инфекциозна клиника в Университетска болница доц. Мариана Стойчева. Тя не се

ангажира с прогноза за степента на риск от бум на вирусни инфекции и бактериални заболявания като дезинтерия, салмонелоза, колиентерити в засегнатите от наводнението селища, но посочи, че техните причинители се съдържат във водите, които заляха стотици къщи в региона.

В много от засегнатите общини все още не са раздадени дезинфектанти, въпреки заявленията още миналия петък, че това е направено, установи репортерска проверка. В Гелеменово хората още не са получили препаратите. В Асеновград пък ги очакват тази вечер, макар да са заявени още миналия четвъртък, каза кметът Кирил Трендафилов.

Инкубационният период на повечето инфекциозни болести е седмица и скоро ще стане ясно какви са последиците, каза д-р Стойчева. Само при хепатит А периодът до появата на първите симптоми на болестта е по-дълъг – около месец, напомни специалистът.

Доц. Стойчева препоръча обилно измиване на зеленчуците, особено на по-нискостеблените; дезинфекция на всички вещи и санитария; излагане на залетите дюшеци и одеала няколко дни на пряка слънчева светлина и строго спазване на личната хигиена.