До 2 лв. са поскъпнали медът и пчелните продукти
До 2 лв. са поскъпнали медът и пчелните продукти / netinfo

С по 1 до 2 лв. е поскъпнал медът и пчелните продукти през последната една година, съобщи Ганчо Ганев, председател на Българския пчеларски съюз. Цената на полифлорния мед е скочила от 6 на 7 лв. за килограм, а на монофлорния – от 7 на 8 лв. Манoвият мед е поскъпнал с 2 лева и вече струва 10 лв., също с 2 лв. се е повишила цената на пчелното млечице и 10 грама струват 10 лв. От 2 на 3 лева се е покачила цената на прополиса, 5 лв. струва вече пчелния прашец.

Повишението на цените е заради увеличението на производствените разходи и изключително лошата година за пчеларите. Три пъти е намалял добивът на мед в България през 2007 в сравнение с предишната година, каза Ганчо Ганев. 12 хил. тона мед са произведени за 2006-та, а през тази добивът ще е около 3 хил. тона.

Топлата зима и горещото лято са довели до лошата реколта, твърдят пчеларите. Те ще настояват за компенсации от европейските фондове, заради загубите. Производителите обаче могат да получат между 40 и 70% от загубеното. Медопроизводството ще бъде първият бранш у нас, който ще се възползва с пари от европейските програми, уточни Ганев. Според него това ще стане до края на годината.

Днес на Главната улица в Пловдив бе открит традиционният Есенен пчеларски панаир. Над 20 производители от цялата страна предлагат мед и пчелни продукти.