/ DarikNews
Министър Красимир Вълчев: С поведението си тя уронва престижа на професията
Учителката от Хисаря, която бе спипана с 1,85 промила алкохол зад волана на колата си, докато отива на училище, ще бъде дисциплинарно наказана.

Това обяви пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му поведението й е било непрофесионално, а според Кодекса на труда, ако тя бъде осъдена, няма да може повече да заема длъжността си. 

Хванаха учителка, шофирала пияна на път за работа в Хисаря        

"Тя, с това си поведение, уронва престижа на училището и на професията. Това са две основания да се търси дисциплинарна отговорност", коментира министърът.

Както DarikNews вече съобщи, жената е била арестувана за 24 часа, а срещу нея е започнато досъдебно производство, като за случаят е информирана прокуратурата. 

Уволниха пияния шофьор, превозвал деца (ВИДЕО)

"Според Закона за предучилищно и училищно образование, ако има наложена присъда на педагогически специалист, той няма право да бъде учител", посочи и шефката на РУО - Пловдив Иванка Киркова. Според нея действията на директора на ОУ "Св. Климент Охридски" в Хисаря спрямо учителката, която била възпитателка в занималнята на училището, досега били адекватни.

DarikNews

"Вчера, когато това се е случило, директорът е отстранил учителката от изпълнение на служебните й задължения, тъй като тя не е била в състояние да ги извършва. Днес са поискани писмени обяснения от нея и й е даден тридневен срок да отговори.

Не на последно място и работата, в посока безопасност на движението по пътищата - и от тази гледна точка има проблем", подчерта Киркова.

На съвместна пресконференция на районния прокурор Чавдар Грошев и директора на ОД на МВР ст.комисар Йордан Рогачев днес стана ясно, че учителката ще бъде изправена утре пред съда, тъй като бързото производство срещу нея днес е приключило. 44-годишната жена вече е изразила съжаление за стореното и е обяснила, че предната нощ е пила до 4.00 ч., спала е едва 2 часа и направо е тръгнала на работа в 7.30 ч.

Педагожката е била арестувана в рамките на специализирана полицейска операция в Пловдив и областта срещу употребата на наркотици в района на учебните заведения.