Данъчните “инвентаризират” фирмени складове
Данъчните “инвентаризират” фирмени складове / netinfo

Масови проверки в складовете на фирмите ще има през целия месец септември в Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска области, съобщиха от Регионалната дирекция на НАП. Причината за акцията са констатираните през последните месеци сериозни разминавания между счетоводните документи на голяма част от фирмите и наличностите от стоки и материали в техните складове. Екипи на НАП - Пловдив вече са влезли на проверка в силозите и складовете  на фирми, занимаващи се със зърнопроизводство и  зърнопреработка.

Инспекциите започват от предприятията с най-голям ръст на материални запаси, уточниха от териториалната дирекция в Пловдив. Те ще обхванат тригодишен период - от  2005-2007-а. Евгения Славчева от НАП - Смолян коментира, че до огромните разлики между отчетеното по баланс и складовите наличности се стига, защото при реални продажби не се издават данъчни фактури и формално сделките не се отчитат.

Целта на мащабната “инвентаризация” е да се опишат наличностите и да се установи дали е платен дължимият данък добавена стойност, респективно - дали законно е ползван данъчният кредит. Ще се засили и контролът по издаването на касови бележки, като за целта ще се извършват ежедневни наблюдения на големите търговски обекти в региона.

Проверките ще текат и в извънработното време на данъчните - след 17,00 часа, както и през почивните дни, подчерта Славчeва.