Чакаме покана за нова мисия в Ирак
Чакаме покана за нова мисия в Ирак / netinfo

Ирак е едно от местата, където имаме интерес да продължим изпълнението на задгранични мисии. До момента нямаме писмена покана от американска страна, но независимо от това ние се готвим, заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков при откриването на новата учебна година в 68- ма бригада Специални сили в Пловдив.

 

Съгласно решението на Съвета за сигурност на ООН за удължаване на военното присъствие, България е готова в случай на нужда да вземе съответното политическо решение, като участието ни в Ирак и занапред ще бъде в рамките на една рота. В армията има известен недостиг на средства. Например Сухопътните войски, които най-масово участват в задгранични мисии се нуждаят от модерна комуникационна и информационна системи. Тяхното въвеждане се бави заради недостатъчен финансов ресурс, посочи министърът. Той поясни, че окончателната професионализация на армията ще приключи в срок. Последният професионален войник трябва да влезе в състава й до края на декември. Последните наборни войници ще постъпят в казармите през май и ще се уволнят в края на декември, уточни Веселин Близнаков.

 

За първи път от последните 10 години военните заводи ”Терем” приключиха годината без задължения към работниците и външните кредитори. Това се дължи на новия мениджмънт, който включва и смяна на директорите, каквато предстои и в Пловдив, уточни министърът.

 

Веселин Близнаков поднесе цветя пред паметника на загиналите бойци от състава на 68-ма бригада, където ще бъде изграден и параклис в тяхна памет. До момента личният състав бригадата е събрал 17 000 собствени средства.

 

Министерството на отбраната ще дари 10 000 лева по специална програма за изграждане на войнишки паметници, каза още министърът на отбраната.